4/05/2010

ကခ်င္ျပည္နယ္အတြင္း ဘိန္းျဖဴသံုးသူ ပိုမ်ားလာ


လင္းႏိုင္ဦး | နယ္ျခားေစာင့္တပ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲဖဲြ႔စည္းျခင္းကို လက္ခံလိုက္သည့္ အန္ဒီေအ (ကခ်င္) နယ္ေျမ ေက်းရြာမ်ားႏွင့္ အစိုးရတပ္ ထိန္းခ်ဳပ္ထားသည့္ ေက်းရြာတုိ႔တြင္ ဘိန္းျဖဴသုံးစြဲသူ လူငယ္မ်ား ပိုမိုမ်ားျပားလာေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားက ေျပာသည္။

ထိုေက်းရြာမ်ားတြင္ ယခင္က သက္ႀကီးရြယ္အို ဘိန္းမဲ သံုးစဲြသူမ်ားသာ ရွိေသာ္လည္း ယခုအခါ ဘိန္းသံုးစဲြသူ လူငယ္ ေပါမ်ားလာၿပီး ဘိန္းမဲအစား ဘိန္းျဖဴကို အဓိကထား သံုးစဲြေနၾကသည္ဟု သိရသည္။

“က်ေနာ္တို႔ ေဒသမွာ အရင္ကလည္း ဘိန္းစိုက္တယ္၊ အခုလည္း စိုက္တယ္။ ဒီေတာ့ ဘိန္းစားေတြ ရွိတာ မဆန္းဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရင္က ဘိန္းစားဆိုတာ ဘိန္းမဲကို ႐ွဴတာ၊ အခုေနာက္ပိုင္းေတာ့ အဆင္ျမင့္ ဘိန္းျဖဴေတြကို သံုးေနၾကတယ္။ အခု ဘိန္းမဲ႐ွဴတာကို သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြေလာက္ပဲ လုပ္ၾကတယ္။ ဒီအေျခအေနအတိုင္းဆို ကခ်င္လူမ်ဳိးေတြအတြက္ကေတာ့ ရင္ေလးစရာပဲ” ဟု အဆိုပါ ေဒသအတြင္း ေနထိုင္သူ တိုင္းရင္းသားေခါင္းေဆာင္တဦးက ေျပာသည္။

အန္ဒီေအ (ကခ်င္) ႏွင့္ ေကအိုင္ေအတုိ႔ စစ္အစိုးရႏွင့္ အပစ္အခတ္ရပ္စဲကာ ၿငိမ္းခ်မ္းေရးယူခ်ိန္မွစ၍ အဆိုပါ ေဒသတြင္းတြင္ လွ်ဳိ႕ဝွက္ဘိန္းခ်က္စခန္းမ်ား ေပၚလာၿပီး ဘိန္းျဖဴထုတ္လုပ္ျခင္း ရွိခဲ့သည္ဟု ၎က ေျပာသည္။


ယခင္က ကခ်င္ျပည္နယ္မွထြက္သည့္ဘိန္းမ်ားကို ဘိန္းစိမ္းအျဖစ္သာ ထိုင္း-ျမန္မာ နယ္စပ္ဘက္သုိ႔ ေရာင္းခ်ၿပီး ထိုင္း-ျမန္မာ နယ္စပ္မွတဆင့္ ဘိန္းျဖဴအျဖစ္ ကမာၻ႔ႏိုင္ငံအႏွံ႔သုိ႔ ေရာက္ရွိသြားျခင္းျဖစ္သည္။

အခ်ဳိ႕ ဘိန္းခ်က္စက္႐ံုမ်ားကုိ စစ္အစိုးရတပ္ႏွင့္ ေကအိုင္ေအ တပ္တုိ႔က ေဖာ္ထုတ္ဖ်က္ဆီးမႈ ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ဘိန္းခ်က္စက္႐ံုမ်ားမွာ ေပ်ာက္ကြယ္မသြားဘဲ တ႐ုတ္-ျမန္မာနယ္စပ္ ျမန္မာဘက္ျခမ္းႏွင့္ တ႐ုတ္ဘက္ျခမ္းတြင္ပါ ဘိန္းျဖဴ ဆက္လက္ ခ်က္လုပ္ေနၾကသည္ဟု အဆိုပါ တိုင္းရင္းသားေခါင္းေဆာင္က ေျပာသည္။

ထိုဘိန္းခ်က္စက္႐ုံတုိ႔မွ ထြက္သည့္ ဘိန္းျဖဴမ်ားသည္ ကခ်င္ျပည္နယ္ ၿမိဳ႕ေတာ္ ျမစ္ႀကီးနားၿမိဳ႕သာမက အျခားၿမိဳ႕မ်ားႏွင့္ ေက်းလက္အထိပါ ပ်ံ႕ႏွံ႔သြားျခင္းျဖစ္ကာ အခ်ဳိ႕ ဘိန္းျဖဴမ်ားမွာ အိႏၵိယ နယ္စပ္ဘက္သုိ႔ ေရာက္ရွိသြားသည္ဟုလည္း ၎က ဆက္လက္ေျပာၾကားသည္။

ေဆာ့ေလာ္ၿမိဳ႕နယ္ ေက်းရြာတခုတြင္ ေနထိုင္သူတဦးက “က်ေနာ္တို႔ ေဆာ့္ေလာ္ မန္က်ီ ေက်းရြာေတြဘက္မွာ ခုေနာက္ပိုင္း ဘိန္းျဖဴသံုးသူေတြ မ်ားလာတယ္။ နယ္စပ္ ပန္ဝါ၊ ကမ္ပိုင္တီ ဘက္ေတြမွာလည္း ဘိန္းျဖဴသံုးသူ မ်ားတယ္။ က်ေနာ္တို႔ဘက္က ဘိန္းျဖဴျဖန္႔ျဖဴးတဲ့သူေတြက တ႐ုတ္နယ္စပ္ကေန သြားဝယ္တယ္လို႔ သိရတယ္” ဟု ေျပာသည္။

ကခ်င္ျပည္နယ္ရိွ နယ္ေျမမ်ားကို စစ္အစိုးရတပ္၊ ေကအိုင္ေအ၊ အန္ဒီေအ (ကခ်င္) တပ္ဖဲြ႔တုိ႔က ထိန္းခ်ဳပ္ထားၿပီး ႏွစ္ပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ဘိန္းစိုက္ပ်ဳိးမႈ ရွိခဲ့ကာ စစ္အစိုးရႏွင့္ လက္နက္ကိုင္တပ္ဖဲြ႔မ်ား ၿငိမ္းခ်မ္းေရး ရယူၿပီးေနာက္ပိုင္း ဘိန္းျဖဴခ်က္လုပ္မႈမ်ားပင္ ရွိလာၿပီး ေဒသအတြင္း၌လည္း ဘိန္းျဖဴသံုးစဲြသူ လူငယ္လူရြယ္မ်ား ေပါမ်ားလာျခင္းျဖစ္သည္။

ျမစ္ႀကီးနား ၿမိဳ႕ခံတဦးက “ေက်းလက္ေတြမွာ သားတေယာက္ အရြယ္ေရာက္လာရင္ ကခ်င္စစ္တပ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ရဲတပ္ဖဲြ႔ တဖဲြ႔ဖဲြ႔ထဲ ဝင္ဖုိ႔ အားေပးရတယ္။ ဒီအတိုင္းေနရင္ ဘိန္းစားျဖစ္ဖို႔ ရာခိုင္ႏႈန္းမ်ားတယ္” ဟု ေျပာဆိုသည္။

ေဒသတြင္းတာဝန္က်သည့္ စစ္အစိုးရတပ္မ်ားက ႏွစ္စဥ္ ဘိန္းဖ်က္ဆီးေရး လုပ္ေနေသာ္လည္း အမည္ခံမွ်သာျဖစ္ေၾကာင္း ေဒသခံမ်ားက ေျပာၾကသည္။


source by :NEJ

0 ေယာက္ရဲ႕ထင္ျမင္ခ်က္: